Fiska mört – Stor guide för att fånga mört

Denna sida innehåller reklam genom annonslänkar.

En av de vanligaste fiskarna i våra svenska sötvatten är mörten (Rutilus rutilus). I den här guiden går vi igenom allt du kan tänkas behöva veta för att fånga mört. Vi på Fiskelivet ger dig tips, trix och fakta om hur du kommer igång med mörtfisket.

Fakta om mört (Rutilus rutilus)

Mörtens utseende

Mörten kännetecknas främst av sina tydligt röda ögon och den silverblå blanka kroppen. Det är en relativt liten fisk och når ofta en längd omkring 20 cm. Under goda förhållanden kan de däremot bli ända upp mot 50 cm långa. Viktmässigt ligger de oftast under 500 gram. De tillhör släktet Rutilus som består av drygt 15 arter.

Det kan vara lätt att blanda ihop mört med andra fiskarter eftersom de till utseendet är väldigt lika. En fisk som ofta misstas för mört är sarv. Skillnaden mellan mört och sarv är dock färgen på fenorna som är betydligt mycket rödare hos sarven än vad de är hos mörten. Du kan även känna igen en sarv på dess underbett och den något mer bronsaktiga färgen. En annan fiskart som ibland förväxlas med mört är små braxen eftersom de då har en liknande form som mört. Skillnaden är dock även i detta fallet att fenorna ser annorlunda ut fiskarterna emellan. Braxens fenor är nästan svarta medan mörtens går i rött. Även fast braxen lik mörten till utseendet tillhör de inte släktet Rutilus.

Så lever mörten

Mört går att hitta i hela Sverige och är en av våra vanligaste fiskar. De lever i stim och håller sig gärna nära kanten av sjön eller vattendraget. Beroende på hur klart vattnet är kan de röra sig längre ut, men störst chans att stöta på mört är i närheten av klippor, bryggor och andra liknande platser där det inte är alltför djupt och öppet.

Mörtens föda

Mörtens kost består till stor del av insektslarver, kräftdjur och växter av olika slag. De äter även gärna alger och snäckor.

Så kommer du igång med att fiska mört

Att fiska mört är inte särskilt svårt eftersom det inte krävs någon avancerad utrustning för att fånga dem. Faktum är att mörten för många är den första fiskarten att få på kroken. I detta avsnitt går vi igenom olika metoder för att fiska mört och svarar på vanligt förekommande frågor.

Redskap för att fiska mört

Fördelen med mörtfiske är att det går att använda sig av ett flertal olika metoder och redskap för att fånga dem. Beroende på vad du har för syfte med att fånga mört lämpar de sig olika väl. Om du planerar att använda mörten som betesfisk när du fiskar gädda kan det vara värt att använda sig av en så kallad mörtstuga eftersom du då kan ta upp ett stort antal fiskar i ett svep utan större ansträngning. Om du ska introducera barnen till fiske räcker det dock med ett vanligt metspö med en majsbit eller mask på kroken för att få dem att nappa.

Meta mört

Eftersom mörten inte är en särskilt populär matfisk i Sverige är det få som metar i syfte att få mört på kroken. Vanligast är att man lyckas dra upp dem under abborrefisket. Om du däremot vill rikta in dig på just mört funkar det utmärkt att sätta majs eller en bit bröd/deg på kroken som bete.

Fånga mört i bur (mörtstuga)

För dig som planerar att använda fisken som bete för mete efter gädda är en mörtstuga att rekommendera. Mörtstugan placeras i vattnet, gärna i närheten av vass, risvasar eller annan liknande vegetation och fylls med bete. Mörten simmar då in i buren och hittar inte ut, varpå du efter en period (gärna 1 till 2 veckor) kan dra upp en stor mängd mört.

Här kan du köpa mörtstugor

Fånga mört med håv

Om mörten står tätt i stim i närheten av en brygga kan det funka att fiska dem med håv. Det kräver dock tålamod och kvicka reflexer eftersom de rör sig mycket fort i vattnet. Detta sätt att fiska mört är populärt bland barn eftersom det är lätt och inte kräver några vassa krokar eller avancerad teknik.
När på året kan man fiska mört?
Mörten går att fiska året runt, men lättast är det så länge det är isfritt på vattnet.

Mört som betesfisk

Ett av de vanligaste användningsområdena för mört är att använda dem som bete vid gäddfiske. Under vinterhalvåret är det svårt att spinnfiska efter gädda och då är det populärt att kroka på en mört och meta gädda istället eftersom mörten är en av gäddans huvudsakliga föda.

Rulla till toppen