Fiska abborre

Att fiska abborre är ett kärt folknöje. Här hittar du Fiskelivets stora guide för aborrfiske, där du får veta allt du behöver om hur du kan börja fiska abborre i Sverige. Med våra tips och fakta kan du snart ge dig ut med fiskespöet!

Fakta om abborre (Perca fluviatilis)

Abborren heter Perca fluviatilis på latin och den lever i sötvatten och i bräckt vatten. Abborren jagar i stim och finns vilt i både Europa och norra Asien. Den har även introducerats i Nya Zeeland, Australien och Sydafrika. I Australien har däremot abborren gjort skada på de inhemska fiskarna och ses där som en invasiv art.

Börja fiska abborre

Hösten anses ofta vara den bästa tiden att börja fiska abborre. När de har frossat på mindre fisk under hela sommaren är abborrarna i god kondition och huggvilliga. På hösten brukar abborrarna koncentreras i stora stim på djupa vatten, vilket gör dem enklare att hitta.

Hur man fångar abborre

Vad är då det bästa sättet att fiska abborre, kanske du frågar dig. En av de de enklaste metoderna är att använda sig av jiggfiske. Med en jigg kan du snabbt nå ner till djup där abborrar vistas. Abborren brukar ofta simma precis ovanför botten. Du bör ha en grundutrustning med jiggkroppar på mellan fem och tio centimeter. Därtill är det bra att ha jiggskallar som ligger på mellan sju och 25 gram (beroende på hur djup). Prova att använda naturliga färger som imiterar nors, i brunt, grått eller silver. Du kan också testa skarpare färger i grönt eller gult. En grön jigg med en paddel i kontrasterande rött kan också vara ett bra val. Ett bra haspelspö med en kastvikt på mellan fem och 25 gram är en god utgångspunkt när du ska fiska abborre.

Bästa drag för aborre

När det gäller abborre drag finns det många du kan välja mellan, då abborren nappar på många olika beten. Du kan testa att använda små wobblers, som ofta är eftertraktade av abborren. Du kan även testa lyckan med jerkbeten. Dessa fiskar du hem genom att rycka och göra vevstopp emellanåt.

Tips på populära fiskedrag för abborre

Abu Garcia Reflex

Abu Garcia Reflex är ett bra allround abborrbete som passar både nybörjare och proffs. Det är väldigt flexibelt och kan användas för fiske i både sötvatten och saltvatten. En Abu Garcia Reflex är en bra investering för de som är ute efter ett allroundbete för ett brett utbud av fiskarter och fiskemiljöer.

Westin RawBite

Westin RawBite är ett populärt crankbait som kommer i flera olika färger och storlekar vilket gör att du kan använda den för fiske efter de flesta predatorfiskarna i Sverige. Går att fiska hem på flera sätt för att passa just dina preferenser.

Rapala Shadow Rap

Shadow Rap från Rapala är en typ av hårdbete som kan användas på två olika sätt för att fånga fisk. Dels kan det användas som en traditionell wobbler genom att enkelt kasta ut det och veva in med vevstopp. Det kan också användas som ett jerkbait genom att göra korta, snabba ryckningar med spöt. När det används som ett jerkbait, beter sig betet som en skadad eller döende betesfisk, vilket kan vara väldigt lockande för fisken att hugga på.

Såhär väljer du rätt drag för att fiska abborre

När du fiskar bör du imitera stapelfödan för abborren, vilket ofta består av småfisk som löja, mört och nors. Du kan också anpassa betets vikt beroende på vilken vind, ström och djup som föreligger och på så vis ha en bra kontakt med betet. Detta ökar effektiviteten när du fiskar. När jiggen studsar förföriskt fram över botten är det svårt för abborren att motstå den. Får du napp och sen tappar fisken är det möjligt att den snabbt hugger igen, då denna fisk är stimlevande.

Rulla till toppen