vilken är den bästa färgen på fiskedrag

Vilken färg är bäst på fiskedrag?

När det gäller fiske är färg allt. Färgen på ditt bete kan avgöra om du fångar en fisk eller inte. Beroende på årstiden, vattenförhållandena och vad du fiskar efter kan olika färgade beten vara mer effektiva än andra. I den här artikeln tar vi en titt på några av de mest populära betesfärgerna och när du ska använda dem.

De flesta sportfiskare har några favoritfärger av beten som de gillar att använda, och även om det inte finns något säkert svar på vilken färg som är bäst, finns det vissa färger som kan vara mer effektiva än andra beroende på situationen. Generellt sett brukar ljusa färger fungera bra i klart vatten och när det är ljust ute, medan mörkare färger är bättre framåt kvällen. Men det är också viktigt att experimentera med olika färger för att se vad som fungerar bäst i varje enskild situation. Genom att ta sig tid att välja rätt färg på betet kan du öka dina chanser till framgång under din nästa fisketur.

Populära färger på fiskedrag

Motoroil

Fiskedrag i färgen motoroil är bland de mest populära på marknaden. De är ofta åt det mörkgröna hållet och innehåller inte allt för sällan glitter för att dra nytta av solens strålar.

Firetiger

Firetiger är en klassisk färgkombination innehållandes gult, grönt och rött, som har använts av sportfiskare i årtionden. Det är ett utmärkt mönster som kan vara effektivt under en mängd olika förhållanden och är särskilt bra när man fiskar efter abborre, gädda och gös.

Roach

Denna färgblandning är mer naturtrogen än andra klassiker som ”fire tiger” och ”clown”. Nyanser av orange och rött med svarta detaljer är det som kännetecknar fiskedrag med färgen roach.

Bäst färg på bete dagstid

Under dagtid är ljusare färger vanligtvis mer effektiva. Detta beror på att solljuset reflekteras av dessa färger, vilket gör dem mer synliga för fisken. Alltför ljusa färger kan dock ibland skrämma fisken, så det är viktigt att hitta en balans.

Betesfärg som är mest effektiv på kvällen och natten

Många sportfiskare anser att mörkt färgade beten är mer effektiva i svagt ljus som tidig morgon eller kväll. Resonemanget bakom detta är att mörka färger är lättare för fisken att se i svagt ljus. Om du använder ett bete i mörka färger kan det därför hjälpa dig att fånga fler fiskar. Så om du planerar att fiska på kvällen kan du öka dina chanser till framgång om du använder ett mörkt bete.

Färg på fiskedrag för soligt väder

I soligt väder är det bäst att använda beten som är ljusa och glittriga. De ljusa färgerna är mer synliga för fisken i solen och drar till sig deras uppmärksamhet. Dessutom kan de reflekterande egenskaperna hos fiskedrag med glitter också bidra till att locka till sig fisk.

Fiskedrag när det är mulet eller regn

I allmänhet syns mörkare färger bättre i mörkare vatten, så svarta, blå eller lila beten kan vara ett bra val för mulet väder eller om du fiskar när det regnar. Om du till exempel fiskar efter abborre i en grumlig damm kan ett svart bete vara effektivare än ett ljusrosa. Tänk dock på att fisk också kan lockas av kontraster, så att använda ett bete som sticker ut från det omgivande vattnet kan också vara produktivt.

Färger som är mest effektiva i klart vatten

Klart vatten kan ge upphov till några av de vackraste fisketurerna. Den fridfullhet som det innebär att vara ute på öppet vatten, omgiven av naturen, är en upplevelse som alla borde få uppleva åtminstone en gång. Klart vatten kan dock också ge upphov till en del knepigt fiske. Utan det dunkla vattnets skydd kan fisken lättare skrämmas av onaturliga beten. Det är därför många sportfiskare anser att naturtrogna beten är det bästa valet när man fiskar i klart vatten

Färger som funkar bra i grumligt vatten

När du fiskar i grumligt vatten är det bäst att använda starka och livliga färger på ditt bete. Detta hjälper fisken att lättare se ditt bete och ökar dina chanser att fånga något. Ljusa färger som rött, orange och gult är alla bra val. Du kan också prova att använda ett UV- eller självlysande bete om du fiskar i mycket mörkt vatten. Det är dock viktigt att komma ihåg att fiskar inte alltid ser beten på samma sätt som vi gör. Det som ser ljust och synligt ut för oss kanske inte är lika märkbart för en fisk. Därför är det alltid en bra idé att experimentera med olika färger och typer av bete tills du hittar det som fungerar bäst i just din situation.

Färger som är mest effektiva humusfärgat vatten

Om du fiskar i vatten med mycket humus (ruttnande löv och annat organiskt material) är de bästa färgerna för ditt bete gyllenbrunt och beten med mörka nyanser. Naturligtvis är varje vattendrag annorlunda, så det är alltid viktigt att testa med olika färger för att se vad som fungerar bäst. Men om du fiskar i vatten med mycket organiskt material är guldbruna beten definitivt värda att prova.

Rulla till toppen