nappar fisken bättre när det regnar

Nappar fisken bättre när det regnar?

Frågan ”blir fisket bättre när det regnar?” har ställts många gånger och svaret är inte alltid tydligt. Det finns några olika faktorer som spelar in, t.ex. vattnets klarhet och lufttemperaturen. Vissa tror att det är bättre att fiska i regn medan andra säger att det inte spelar någon roll alls. För att hjälpa dig att ta reda på om fisket blir bättre när det regnar kommer vi att diskutera några av dessa faktorer mer ingående nedan.

Innan vi börjar ska vi klargöra en sak – fisken nappar bäst när den är hungrig! Det spelar ingen roll om du fiskar under ett kraftigt skyfall eller på en solig dag. Om fisken inte är intresserad av ditt bete kommer den inte att nappa alls.

Regn kan öka syrehalten i vattnet

När det regnar så syresätts vattnet vilket i sin tur kan leda till ökad aktivitet bland fisken. Regn ökar också vattnets klarhet, vilket gör det lättare för fisken att se ditt bete. Regn kan också påverka lufttemperaturen. Det är mycket lättare för fiskar att vara aktiva i varmt väder när det regnar eftersom de då får en ökad syretillförsel. Kombinationen av varmare vatten och ökade syrehalter kan troligtvis vara en orsak till ökad aktivitet under ett regnväder.

Grumligt vatten gör det svårare för fisken att se

Regn bär också med sig en rad andra partiklar och föroreningar som kan göra vattnet grumligt. Detta gör det svårt för fisken att se vilken föda som finns i vattnet, vilket i slutändan försämrar deras förmåga att se ditt bete. Detta är en av de aspekter som talar emot att fisket skulle vara bättre under regniga dagar.

Hur ska man klä sig för fiske när det regnar?

Du bör ha bra kläder när du fiskar i regn, eftersom du vill skydda dig från att bli kall och våt. De bästa kläderna är gummistövlar, en regnjacka och vattentäta byxor. Gummistövlarna ska sitta tätt så att de inte lossnar i vattnet. Om du bär tunna byxor när det regnar blir dina ben snabbt kalla. Det är också viktigt att skydda sig från topp till tå med en hatt och gärna handskar eller vantar vid behov.

Finns det några risker med att fiska när det regnar?

Det finns en situation där fiske under regnigt väder kan vara farligare än vanligt: åskväder. Blixtar och vindbyar under sådana stormar kan göra att du tappar balansen och faller i vattnet eller driver bort från land. Du bör alltid kontrollera om det finns risk för åska innan du åker ut med båt eftersom du är extra utsatt att bli träffad av blixten på öppet vatten. Oavsett vad bör du alltid ha din båt försäkrad, och då är det viktigt att hitta den bästa båtförsäkringen. En försäkrad båt är en trygg båt, vilket är exakt vad som krävs under både regniga och soliga dagar när man är ute på sjön.

Fiska i regn – Ja eller nej?

Det mesta tyder på att fisket blir bättre när det regnar. Vattnet blir allt som oftast klarare och syrehalten i vattnet är högre, vilket leder till ökad aktivitet hos fiskarna. Under vissa förhållanden blir vattnet däremot grumligt och brunt vilket påverkar fisket negativt.

Svaret på frågan ”blir fisket bättre när det regnar?” är alltså: Ja, oftast!

Rulla till toppen