Fiske för nybörjare

Fiske för nybörjare – Nybörjarguide i fiske

En del av det roliga med fiske är fisketurer med vänner och familj. Oavsett om du fiskar med dina barn eller fiskar själv finns det alltid många möjligheter att lära sig något nytt! Om du är nybörjare på fiske går vi i den här artikeln igenom några grundläggande tips som kommer att göra din nästa fisketur mer produktiv!

Den här guiden innehåller information om vilken utrustning du behöver innan du ger dig ut för att fiska, hur du väljer bete  efter rådande förhållanden, var det är bäst att fiska, hur fiske från en båt skiljer sig från fiske från land och mycket mer.

Vilken fiskeutrustning behöver du för att börja fiska?

För att komma igång med fisket behöver du spö och rulle, redskapslåda, lina, beten och en håv.

Fiskespö

Det första du måste tänka på är att köpa ett fiskespö som passar den typ av fiske som du vill bedriva. Om du bara planerar att gå ut då och då med vänner eller familjemedlemmar för att fiska från land kan du komma undan med ett enklare spö. Men om du planerar att ge dig ut med båt på större vatten finns det mer avancerade spön som kommer att göra din fiskeupplevelse mycket enklare och roligare.

Rulle

De flesta nybörjarfiskare börjar med haspelrullar eftersom de är ganska billiga och lätta för nybörjare att använda. Det finns även andra typer av rullar, som t.ex. multirullar och trollingrullar, men de flesta experter rekommenderar att du börjar med en vanlig haspelrulle innan du går över till någon av de andra typerna.

Fiskelina

Det finns tre huvudtyper av fiskelina som bäst passar dina behov: monofilament (nylonlina), flätad och fluorkarbon. Det finns både fördelar och nackdelar med samtliga, så undersök alla tre för att avgöra vilken du kommer att ha mest nytta av.

Beten

Din utrustning bör innehålla en variation av olika beten. Fisken hugger inte alltid på samma sorts bete, så det är viktigt att ha flera sorters beten som du kan använda i olika situationer. Vi går igenom de vanligaste sorterna längre ned i artikeln.

Fiskelåda

En fiskelåda är ett måste för alla fiskare – oavsett nivå. Det gör det enkelt att ta med sig all din utrustning på resan och organisera den på ett snyggt sätt.

Håv

En håv är bra att ha med eftersom det underlättar att få upp fisken i båten eller på land så att du kan kroka av den.

Typer av beten och vad de är bäst lämpade för

Spinner baits, crank baits, wobblers, jerk baits och jiggar. Det är alla olika typer av beten som är utformade för olika fisketekniker.

Spinnbete – Ett spinnbete består av ett metallblad som är fäst vid kroppen med tråd eller annat styvt material. Bladet snurrar när spinnerbaiten faller genom vattnet, vilket skapar ljusreflektioner och vibrationer som lockar fisken att hugga.

Crank baits / Wobblers – Om du vill få fisken att bli galen är wobblers ditt bästa val. Wobblers är vanligtvis tunna och strömlinjeformade med en vickande rörelse som gör fisken vild. De kan även kallas för crank baits.

Jerk baits – Jerks är utformade för att ha en otroligt verklighetstrogen simmande rörelse. De är perfekta för att fånga både gädda och abborre.

Jigg – Jiggar är beten gjutna i mjukt gummi som träs på en krok försedd med vikt. De lämpar sig allra bäst för fiske efter abborre.

Hur skiljer sig fiske från båt jämfört med fiske från land?

Några av fördelarna med att fiska från en båt i stället för från land är att du kan nå områden som är svåra att nå från land, du skrämmer inte bort fisken genom att skapa vibrationer på marken och du kan dra upp din fångst från djupare vatten.

Glöm inte! När du fiskar från en båt måste du alltid bära en flytväst för säkerhets skull.

Det är dock enklare att börja fiska från land eftersom det inte krävs lika mycket förberedelse. Det är alltså ett bättre alternativ för en nybörjare inom fiske.

Sammanfattning

Om du är nybörjare på fiske kommer den här artikeln att ge dig tips och tricks för att hjälpa dig att komma igång! Fiske är en fantastisk hobby för människor i alla åldrar eftersom det kan vara både roligt och lärorikt. Om du vill ha en så bra upplevelse som möjligt ska du se till att välja rätt utrustning för vilken sorts fisk som finns i området – det finns olika typer av spön, rullar, linor och beten. Men oroa dig inte för mycket för vilket bete eller vilken utrustning du ska använda när du börjar – om du har flera beten till hands så kan du variera. Om du inte får napp på ett av dem kan ett annat bete göra susen!

Rulla till toppen