Vill du lära dig att fiska sutare? Här i vår guide ger vi dig tips om hur du kan komma igång! Vi går igenom vad du behöver känna till om att fiska sutare i Sverige och du får fakta och tipsen du behöver för att lyckas med att fånga en stor sutare.
Fakta om sutare (Tinca tinca)
Hur fiskar man sutare?
Den största sutare som är svenskt rekord fångades 2006 av Rickard Linderot i Antorpa i Halland. Den vägde 5460 gram. Med rätt förutsättningar, metod och tillbehör har du förstås chans att slå det rekordet.
Använd ett långt fiskespö
Om du vill meta sutare använder du gärna ett något längre fiskespö. Till exempel ett matchspö med flötmete, alternativt ett feederspö med bottenmete. Som lina rekommenderas en tunn nylonlina eller en flätlina på haspelrulle. Vid nylonlina rekommenderas en lindimension på mellan 0,20-0,25 mm, vid flätlina en dimension på 0,12 mm.
Förbered fisket genom att mäska i god tid
Eftersom sutaren är en skygg fisk är det en bra idé om du mäskar en stund i förväg. Bästa tiden för att fiska sutare är tidig morgon eller kväll, du bör ta dig an uppgiften med ett stort mått tålamod. Mäsk för sutare kan du göra själv med gammalt franskbröd eller ströbröd samt burkmajs. Blanda med vatten i lagom mängd så att det blir möjligt att göra en liten boll av blandningen. Inte mer än att mäskbollen löses upp när den träffar vattenytan.
Använd lyftmetoden för att fånga sutare
Som agn för metandet använder du gärna burkmajs. När du metar kan du använda den så kallade lyftmetoden. Du fäster då sänken med jämna mellanrum på linan tills dess att flötet nätt och jämnt syns ovanför vattenytan. Du har också ett sänke placerat precis vid kroken så att den ligger på botten. För att få detta helt rätt kan du behöva justera placeringen av sänkena ett flertal gånger. När sutaren äter krokbetet kommer flötet flyta upp eller vandra iväg. I det läget gör du ett mothugg. För att dra in fisken krävs att du håller huvudet kallt. Du drar in bestämt men samtidigt väldigt försiktigt för att undvika att linan går av. Ett bra tillbehör för då du fått upp fisken är en håv med långt skaft och finmaskigt nät.
Källa: Sportfiskarna