Braxenfiske är ett utmärkt tidsfördriv för nybörjare och kan utövas med mycket lite utrustning. I den här artikeln kommer vi att ge dig allt du behöver veta om hur man fiskar braxen. Från var man hittar braxen till de bästa teknikerna och beten att använda. Så oavsett om du är nybörjare eller bara letar efter några tips om hur du kan förbättra dina kunskaper om braxen, läs vidare och ta del av vår kompletta guide.
Fakta om braxen Abramis brama
Brax eller braxen är en av arterna som ingår i familjen karpfiskar vilket är den vanligaste typen av sötvattenfiskar. Braxen anses vara livskraftig i Sverige, vilket innebär att den är godkänd att fiska utan risk för att bli hotad som art.
Hur man fiskar braxen
Bästa tid för fiske är från mitten av juni till slutet av augusti. Besök grunda bevuxna stränder och vikar. Titta efter rörelser, flytande gräs och bubblor i vattnet från ätande stim. Vind mot land lösgör bottensediment och dit kan braxen komma när vinden avtar.
Metod för fiske av braxen
Den metod som används vid fritidsfiske av braxen är främst metspö. Betet placeras på botten med slak lina för att inte skrämma fisken. Motrycket görs när fisken börjat transportera flötet. Använd lockmedel och beta med mask, larver, casters (förpuppade maggots) eller majs.
Yrkesfiske och sportfiske
Yrkesfiske sker främst april-juni och augusti-oktober i landets fyra största sjöar. Fisket görs med nät, ryssjor och bottengarn. Braxen är populär att fånga inom sportfisket, både för att den kan ge stora exemplar och för att de förekommer i stim. Intresset för fritidsfiske är inte lika stor.
Kan man äta braxen?
Braxen är inte viktig som matfisk, men är god med neutral smak. Den tillagas inkokt, i ugn eller allra helst rökt. Den är dock rik på ben, så större exemplar är önskvärt. Som en medelfet fisk kan den innehålla en del miljögifter, men är enligt Livsmedelsverket ok att variera med andra fiskar. Förutsatt att bestånden hålls stabila är braxen ett klimatsmart val för att minska trycket på andra arter.