ekolod bäst i test

Ekolod bäst i test – Hitta det bästa ekolodet

Med ett ekolod ligger du steget före fisken och kan lätt hitta stimmen av betesfisk. I denna köpguide går vi igenom de bästa ekoloden på marknaden just nu så du enkelt kan välja rätt ekolod som passar just dina behov.

Oavsett om du ska fiska i ett nytt vatten eller i dina bästa fiskevatten är det smidigt att använda sig av ett ekolod. Idag finns det mängder av produkter inom kategorin som går att använda från både båt och från land. Vilken som lämpar sig bäst för dig beror på hur ditt fiske ser ut och i vilka situationer som du kan tänkas behöva använda dig av ett ekolod.

Priset skiljer sig mellan de billigare varianterna och de dyrare modellerna. I just detta fall har de dyrare ekoloden ofta mer avancerad teknik som underlättar fisket lite extra än de billigare modellerna.

I den här köpguiden av de bästa ekoloden har vi granskat de mest populära modellerna för att ta fram en lista av de vi anser vara bäst i test just nu.

Topp 3 bästa ekolod 2023

1. Garmin Striker Vivid 5cv

Det ekolod vi utsett till bäst i test är Garmin Striker Vivid 5cv. Det är ett avancerat ekolod att använda för fiske från båt som kommer med flera kraftfulla funktioner. Dels kan du skapa kartor i HD över dina bästa fiskeplatser för att sätta en strategi i fisket. Men du kan även tydligt markera exakt var du fått fisk, var du sett en storgädda eller en mossig stock som ditt drag alltid tycks fastna i.

Garmin är kända för sina avancerade och högteknologiska produkter. Och när det kommer till Striker Vivid 5cv har de inte tummat på kvaliteten. Med sina många funktioner är det trots allt väldigt lätt att använda sig av. Det krävs inga särskilda kunskaper för att börja använda produkten. Läs igenom bruksanvisningen och ge dig ut på sjön och se fisk, botten och djup snabbt och enkelt på den stora skärmen på fem tum.

Striker Vivid 5cv från Garmin använder sig av så kallas CHIRP-teknologi. Det är en typ av ekogivare som ger en mer detaljerad bild än vanliga traditionella ekolod. Du ser individuella fiskar i ett stim utan problem istället för ett “moln” vilket gör det lättare att identifiera om det rör sig större exemplar runt omkring.

Det som gör detta ekolod till vår absoluta favorit är de imponerande tekniska specifikationerna ihop med prisbilden. Du får otroligt mycket produkt och kvalitet för pengarna när du köper en Garmin Striker Vivid 5cv.

Fördelar

 • Smidigt system som underlättar identifiering av fiskar
 • Inbyggd GPS
 • Tydlig bild av fiskar och bottenstruktur
 • Perfekt när du ska fiska gädda

Nackdelar

 • Denna typ av ekolod fungerar ej för dig som fiskar från land

2. Deeper Smart Sonar CHIRP+

Om du främst fiskar från land kommer Deeper Smart Sonar CHIRP+ 2 att revolutionera ditt fiske. Detta är nämligen uppföljaren till världens första kastbara ekolod. Detta ekolod använder sig av den kraftfulla CHIRP-tekniken som i vanliga fall enbart går att hitta bland de tyngre spelarna av ekolod för båtar.

Du kopplar enkelt ihop Deeper Smart Sonar CHIRP+ 2 med din mobil och kastar ut ekolodet med ditt spinnspö. Det är ett perfekt redskap i nya vatten och i sjöar där vegetationen är tät eftersom du snabbt och smidigt får en detaljerad bild av hur djupt det är och om det ligger några hinder på botten som riskerar att få ditt drag att fastna.

Fördelar

 • Världens första kastbara ekolod med CHIRP-teknologi
 • Maxdjup på hela 100 meter
 • Går att använda för isfiske

Nackdelar

 • Begränsad batteritid

3. Garmin Striker Vivid 7sv ekolod

Detta ekolod från Garmin är storebror till vår favorit Striker Vivid 5cv. Denna modell är större, kraftfullare och kommer med än mer funktionalitet. Till skillnad från Striker Vivid 5cv kan du med Striker Vivid 7sv scanna både rakt nedåt (Clearvü) och på båtens sidor med Sidevü. Du får med andra ord en bred vy av vattnet runt omkring dig och kan hitta fisken lätt både i farten eller när du är stillastående. Faktum är att vyn är så gott som fotografisk och otroligt precis i uppmålningen av terrängen under och omkring båten.

Fördelar

 • Realtidsvy av de fiskar som är i rörelse inom ekolodets stråle
 • Kombinerat lodrät vy och sidovy
 • Stor skärm

Nackdelar

 • Fler funktioner innebär längre inlärningskurva

Olika typer av ekolod

Det finns många olika typer av ekolod som kommer med sina egna för- och nackdelar. Mer avancerad teknik kostar många gånger mer pengar. Eftersom de har sina egna unika användningsområden kan du kombinera dem och få en riktigt kraftfull teknisk fördel i ditt fiske. Istället för att enbart använda dig av ett ekolod som låter dig se rakt nedanför båten kan du kombinera den med en modell med sidoseende. På så vid får du en otroligt bred bild av det kringliggande området runt din båt.

Traditionellt ekolod

Detta är den vanligaste typen av ekolod på marknaden eftersom den har funnits och assisterat sportfiskare under allra längst tid. Den funktionalitet som du får med ett enklare traditionellt ekolod får du många gånger med “på köpet” i de dyrare och mer kraftfulla modellerna.

Sättet ekolodet fungerar på är att skicka ut ultraljudsvågor i form av en kon direkt under din båt. Det är på detta vis den registrerar hur botten ser ut och om det befinner sig några fiskar i närheten av där du är. Den återgivna bilden är inte lika tydlig som de mer avancerade modellerna vilket gör att du inte kan se exakt vilken fiskart och liknande som är under båten. Det kan med andra ord ta lite tid att lära sig läsa av ett traditionellt ekolod.

Genom att justera ekolodets frekvens går det att styra vad som återges på ekolodets skärm. Använder du en låg frekvens får du tydligare återgivning på djupt vatten, medan en högre frekvens låter dig fånga upp detaljer på ett bättre sätt. Båda frekvensspektrum kommer med sina egna för- och nackdelar. För att komma förbi detta dilemma kompletterar många sportfiskare sitt traditionella ekolod med extra lite mer avancerade ekolod. Till exempel ekolod med down imaging, side imaging eller CHIRP-teknologi.

CHIRP-ekolod

CHIRP är en typ av teknik som ger en mer detaljerad bild av det som döljer sig i vattnet än det traditionella ekolodet. Förkortningen står för Compressed High-intensity Radar Pulse. Sättet CHIRP arbetar på gentemot ett vanligt ekolod är att den använder sig av flera olika frekvenser istället för en i taget. Man kan tänka det som ett ackord av frekvenser istället för enskilda toner. Denna teknik bidrar med en mer detaljrik återgivning som gör det enklare att urskilja enskilda fiskar och hur bottenstrukturen ser ut. De mer avancerade ekoloden på marknaden använder sig av CHIRP medan de billigare modellerna många gånger saknar denna funktionalitet.

Ekolod med down imaging

Som namnet antyder visar ett down imaging ekolod det som befinner sig direkt under båten. Det är ett effektivt sätt att identifiera struktur och växtlighet i det område du befinner dig inom på ett mer detaljerat sätt än ett så kallat traditionellt ekolod. En annan aspekt som skiljer denna typ av ekolod från det klassiska är att det använder en högre frekvens. Detta gör att ekolod med down imaging inte levererar lika bra bild på djupa vatten. Man kan se down imaging som ett slags extra fokus på det område som är rätt nedanför båten vilket medför ett kraftfullt komplement till de traditionella produkterna.

Ekolod med side imaging

Om du vill söka av ett så stort område som möjligt och samtidigt ha den mest avancerade setupen av ekolod så är side imaging rätt teknik för dig. Denna teknik kompletterar ekolod med down imaging på ett alldeles ypperligt sätt eftersom du får en bild av vad som befinner sig om båtens sidor. Det kan vara svårt att läsa av ett ekolod med side imaging vilket innebär att du kan behöva en del träning för att bli helt trygg i användandet. När du väl bemästrat denna teknik kommer du däremot ha en enorm nytta av den. Återgivningen är i många fall lik ett faktiskt fotografi eftersom ultraljudet skickas ut med hög frekvens. Det är ett perfekt sätt att se enskilda fiskar och avgöra på vilket djup de står.

Kartplotter

Detta är inte en typ av ekolod i sig utan snarare en slags vy som inkluderas i vissa mer avancerade ekolod. Modeller som även inkluderar kartplotter brukar kallas för kombienheter.

Vad du bör tänka på innan du köper ett ekolod

Här går vi igenom grundläggande information du bör veta inför ditt köp av ekolod. Att vara medveten om vilka varumärken som är ledande inom branschen, vilka priser som är rimliga och vilka funktioner som är bäst kommer att underlätta ordentligt.

Varumärke

Det finns ett gäng varumärken som är starka spelare på ekolodsmarknaden. Bland de mest kända har vi Garmin som är ett av de allra största varumärkena inom GPS, ekolod och andra tekniska produkter. Ett annat välkänt varumärke är Humminbird som tillverkar innovativa produkter för båt- och fiskeliv. Om du är ute efter smidiga bärbara ekolod rekommenderar vi varumärket Deeper som tagit fram världens första kastbara ekolod med CHIRP-teknologi. Denna produkt har vi recenserat tidigare i denna artikel och vi har valt ut den som en av våra favoriter i detta test.

Pris

Produktens pris speglar många gånger kvaliteten vilket i detta fall innefattar teknikens funktionalitet och dess hållbarhet. En dyrare produkt använder sig oftast av mer avancerad sonarteknik vilket i sin tur innebär mer detaljerade vyer och precisa bilder av vattnet som skannas av.

Funktioner

Detta är egentligen den viktigaste aspekten att ha i åtanke inför ditt köp av ekolod eftersom dess funktioner ska passa dina behov när du fiskar. På samma sätt som det är viktigt att ha de nödvändigaste funktionerna för just dig är det värdefullt att vara medveten om vilka funktioner som är överflödiga. Du ska inte betala extra för något du ändå inte kommer att ha användning av.

Vanliga frågor om ekolod

Hur fungerar ett ekolod?

Traditionella ekolod avger ultraljudsvågor som rör sig som en kon under båten. Objekten och botten i denna kon registreras och visas i ekolodet vilket du sedan kan avläsa på skärmen.

Vad visar ett ekolod?

Det praktiska med ekolod är att du får en tydlig bild av vattenlandskapet du befinner dig intill. Du kan identifiera terräng, hitta stim av betesfisk och pin pointa stora exemplar av rovfisk på jakt. Ekolod har visat sig vara otroligt effektiva vid gösfiske eftersom man helt enkelt virar ner en jigg rakt ner när man ser en större prick på ekolodet. Denna typ av fiske kallas vertikalfiske.

Beroende på vad för typ av ekolod du använder kommer detaljrikedomen av vyn att skilja sig åt. De enklare och äldre varianterna (även kallade traditionella ekolod) tar tid att lära sig tyda medan moderna CHIRP-varianter gör det lätt för nybörjare som erfarna fiskare att identifiera fisk och terräng på skärmen.

Hur använder man ekolod för fiske?

Du kan använda ett ekolod på många sätt för att underlätta ditt fiske. Dels får du en bild av djupet och bottenstrukturen vilket ger dig möjlighet att anpassa din fisketeknik för just där du är. Men du kan även se stim av betesfisk vilket underlättar jakten efter predatorerna.

Sammanfattning

I denna köpguide har vi gått igenom de bästa ekoloden för fiske så att du enkelt ska kunna göra ett genomtänkt köp. Det ekolod som vi utsett till bäst i test är Garmin Striker Vivid 5cv. Det är en kraftfull produkt från det välkända varumärket Garmin. På delad förstaplats har vi placerat Deeper Smart Sonar CHIRP+ som är en revolutionerande produkt för alla som fiskar från land. Denna produkt är nämligen den första kastbara i sitt slag som använder sig av den detaljrika CHIRP-tekniken.

Vi har även gått igenom saker att tänka på inför sitt köp av ekolod. Detta har vi gjort främst genom att svara på de vanligaste frågorna som ställs om ekolod och hur tekniken fungerar. För att göra det ännu enklare att navigera i utbudet av ekolod har vi även lyft de olika ekolodstyperna som finns (traditionellt, CHIRP, Down imaging, side imaging, kartplotter osv).

Om du har några frågor eller vill bidra med tips på hur vi kan utveckla våra köpguider är du välkommen att maila oss.

Rulla till toppen