Fiska öring – Din guide för öringsfiske

Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar.

Vill du börja fiska öring? Här har vi skrivit allt bra du behöver veta om öringfiske i svenska vatten. Vi har tipsen, trixen och faktan för att fånga riktigt stora och fina öringar på både fluga och på drag.

Fakta om öring (Salmo trutta)

Öringens utseende

Det som utmärker öringen är att dess utseende kan skilja sig åt beroende på i vilken miljö den lever i. Storleken varierar mellan 40 och 80 centimeter i havet och mellan 20 och 30 centimeter för de öringar som lever i bäckar. På grund av att öringens utseende skiftar så mycket har den olika namn beroende på vilken variant det rör sig om. Öringen är en strömlinjeformad fisk som tillhör släktet laxfiskar (Salmonidae).

Du känner igen en öring på deras vackra prickar som pryder dess sidor. Oavsett vilken typ av öring du fångar så är prickarna det allra säkraste kännetecknet att söka efter.

Öring delas in i tre olika typer:

  • Insjööring
  • Havsöring
  • Bäcköring

Tidigare var de indelade i egna underarter men idag räknas de som samma art av olika typer som avgörs i den miljö de lever i.

Öringens föda

Beroende på livsmiljön öringen rör sig i så skiljer sig födan till viss del. Medan havsöringen livnär sig på strömming och annan småfisk så äter insjööringen sik, nors och diverse småfisk som rör sig på mer öppna vatten. Den variant av öringen vars föda skiljer sig mest från de andra typerna är bäcköringen som främst äter insektslarver och insekter.

Öringens levnadsmiljö

Öringen går att hitta i flera typer av vatten vilket gör det till en spännande fisk att fånga. De största exemplaren hittar du i havet eller i stora sjöar, medan fisken i mindre storlek hittas i olika vattendrag runt om i Sverige.

Olika varianter av öring

En vanlig missuppfattning är att det finns flera underarter av öring, men faktum är att det rör sig om varianter av samma art (Salmo trutta). Gemensamt för dem alla är att de leker i vattendrag.

Insjööring

Skillnaden mellan insjööring och havsöring är inte särskilt markant men det går att skilja dem åt tack vare färgen de har på sidorna. Medan havsöringen är mer åt det silverfärgade hållet så är insjööringen ofta brunaktig. Runt de områden med stor andel prickar kan färgen vara något ljusare i ton.

Havsöring

Havsöringen är den största typen av öring. Den kan växa sig upp till 80 centimeter och väga omkring 10 kilo. Det finns exemplar som blivit så stora som 15 kilo tunga. Du känner igen havsöringen på dess silvriga kropp och mörka rygg, samt att de är större. För att skilja en stor öring åt från en lax kan du titta på gällocken och även sidorna. Öringen har nämligen väldigt många fler prickar än laxen.

Bäcköring

Öringar som lever i bäckar och vattendrag blir i regel inte större än 20 till 30 centimeter långa. Bäcköringen äter främst insekter eftersom de inte är lika stora som öringarna i sjöar och hav.

Redskap för att fiska öring

Att fiska öring går att göra på flera vis, men de vanligaste metoderna är antingen flugfiske eller spinnfiske. Du kan alltså fånga dem på både flugor och drag vilket gör det till en populär fisk bland sportfiskare i hela landet. Oavsett vilken typ av fiskespö du använder kommer du säkerligen ha ett roligt och underhållande fiske. Här är våra tips för respektive bete.

Fluga

Om du fiskar i ett strömt och grunt vattendrag är flugfiske att föredra eftersom betet flyter på vattenytan. Du riskerar således inte att fastna i botten eller vegetation vilket annars är ett vanligt irritationsmoment inom fiske.

Drag

Öringen föredrar beten som är lite mindre storlek, så vårt tips är att lämna dina gäddrag hemma och fokusera på wobblers i naturtrogna färger mellan 9 till 11 centimeter i storlek. Ett drag som utmärker sig lite extra är Toby från ABU Garcia. Det är ett bra skeddrag som använts under många år och som finns i de flesta fiskares draglådor.

Rulla till toppen