Fiska gädda – Stor guide för gäddfiske

Kom igång med gäddfisket med Fiskelivets stora gäddfiskeguide. Här går vi igenom allt du behöver veta om att fiska gädda i svenska vatten. Vi har tipsen, trixen och faktan för att fånga riktigt stora gäddor.

Fakta om gäddan

Gädda, eller Esox lucius som arten heter på latin är en rovfisk som trivs i våra svenska vatten. Du hittar dem i sötvattensjöar,i bräckt vatten och snåriga vassvikar. De är kända för att vara bland de glupskaste fiskarna vilket gör dem tacksamma att fiska eftersom de hugger på både stora och små beten.

Kom igång med gäddfiske

Gäddan är den utan tvekan populäraste arten inom svenskt sportfiske och att fiska gädda är något alla bör testa någon gång i livet. Det är lätt att komma igång med fiske. Särskilt här i Sverige där de flesta har nära till sjöar, skärgård eller andra vatten. Om du är helt ny på fiske och planerar att ge dig ut själv är det dock bra att läsa på innan eftersom fisket kan bjuda på en del oförutsägbara situationer man inte tänkt på.

Hur fångar man stor gädda?

Det går att fiska gädda på flera olika vis. Det vanligaste sättet är att använda sig av spinnfiske, det vill säga att fiska med kastspö. Utöver spinnfiske går det utmärkt att köra trolling eller mete med levande bete för att fånga gädda.

Beten för att fånga gädda

Det finns mängder av olika beten anpassade för gäddfiske. De allra vanligaste är gäddjiggar, skeddrag, wobblers och jerkbaits. Beroende på vad det är för förhållanden där just du fiskar lämpar sig de olika bra. I grunt vatten med mycket vegetation kan det vara en fördel att använda sig av en jigg med kroken satt i ryggen av betet. På så sätt minskar risken att du fastnar i stockar och dylikt.

Om du ska fiska gädda på vintern är det effektivt att använda sig av mört som bete. Läs gärna vår guide om hur du fiskar mört här.

Rätt typ av krok

Att välja en bra krok för gäddfiske är alltid viktigt. I de flesta hårdbeten sitter krokarna redan fast i draget men om du fiskar med gäddjigg krävs det oftast att man sätter i egna krokar, riggar och stingers. Detta ger fiskaren stor variationsmöjlighet och låter dig anpassa ditt bete efter rådande förhållanden. Fiskar du exempelvis i grunt vatten rekommenderar vi att testa en offset krok eftersom det minimerar riskerna att du fastnar i vegetation. Skillnaden mellan en vanlig trekrok och en offsetkrok är att offsetkroken ligger gömd upp i ryggen på jiggen vilket gör att det inte är lika stor risk att du krokar tag i bråte.

De vanligaste krokarna som sitter på hårdbeten är så kallade trekrokar. De passar för de flesta typer av spinnfiske och är absolut bland de mest populära bland sportfiskare att använda sig av.

Om du behöver nya krokar till dina beten går det att köpa dem i flera olika storlekar. Den storleksordning (från minsta till största) som är standard att använda är: 16, 14, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1, 1/0, 2/0, 3/0, 4/0, 5/0, 6/0 och så vidare. Just för gäddor är storleken 2/0 och uppåt de vanligaste krokstorlekarna.

Rätt typ av drag

Gäddan är en fisk som är tacksam att fiska. Med tanke på att de är så glupska passar därför många typer av beten och drag för att lura fram ett hugg. Det finns egentligen inget rätt eller fel bete utan det handlar snarare att använda sig av betet som lämpar sig bäst utifrån var och när man fiskar gäddan. Oavsett om du föredrar skeddrag, jiggar, spinnare, spinnerbaits, jerkbaits eller vanliga wobblers kan du i stort sett vara säker på att du kommer fånga gäddans intresse.

Ett av de mest klassiska och populära dragen för gäddfiske är ett skeddrag från Abu Garcia som heter Atom. Det här betet brukar finnas i nästan allas fiskelådor bland sportfiskarna runt om i Sverige.

Fiska stora gäddor

För att fånga de riktigt stora gäddorna krävs det bra utrustning och god kännedom för hur de beter sig. Desto mer erfaren du blir på att fiska gädda desto roligare och mer givande kommer fisket att bli och du kan sikta in dig på de riktigt stora gäddorna. Du kommer troligtvis få testa fiskelyckan flera gånger innan du får en riktig “gris” på kroken, men i regel så brukar större beten ofta betyda större och bättre fisk.

Om du är ute efter att dra upp de riktigt stora fiskarna gäller det alltid att använda sig av den bästa utrustningen. Det är ett måste att ha tafsar som klarar gäddans bett, krokar i rätt storlek, ett spö som håller i en fight med gäddan, en lina som pallar med tyngden och ett bete som lockar gäddan till attack.

Fiska gädda när det är kallt i vattnet

När det är kallt i vattnet blir gäddorna långsamma och slöa. Därför skiljer sig fisket under årets kalla perioder från våren och sommaren. Det är viktigt att planera sitt gäddfiske utifrån väder, vind och temperatur eftersom gäddan föredrar olika beten beroende på vad det är för förhållanden just då. Använd gärna ett så kallat tail-bete som går att veva in långsamt men som triggar gäddan med sin svängande svans.

Rulla till toppen